cinemaniacs.gr

“Matrix” : Οι ηθοποιοί που απέρριψαν τον ρόλο του “Νίο”.

“Matrix” : Οι ηθοποιοί που απέρριψαν τον ρόλο του “Νίο”.

Η ταινία “Matrix” θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική , αν μια μεγάλη λίστα πρωτοκλασάτων ηθοποιών δεν είχε απορρίψει τον ρόλο του “Νίο , πριν επιλεγεί ο Κίανου Ριβς να τον ενσαρκώσει. Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τις αδερφές Γουατσόφσκι το 1999 , προκαλώντας μια «επανάσταση»  στο χώρο των ταινιών δράσης και  επιστημονικής φαντασίας κυρίως για τα πρωτότυπα οπτικά εφέ.

Μιας και η ταινία αυτή ήταν η πιο ακριβή παραγωγή των αδερφών Γουτασόφσκι και σίγουρα η πιο φιλόδοξη, το να πλαισιωθεί από ταλαντούχους ηθοποιούς αποτελούσε μονόδρομο. Εξ ου και οι συμμετοχές των: Λώρενς Φίσμπερν (Μορφέας) , της Κάρι-Αν Μος (Τρίνιτυ) και του Χιούγκο Γουίβινγκ (πράκτορας Σμιθ).

Η ταινία όμως «στιγματίστηκε» αδιαμφισβήτητα από την ερμηνεία του Κιάνου Ριβς ως “Νίο, ένας ρόλος που αποτέλεσε καταλύτη στη καριέρα του ηθοποιού. Η ερμηνεία του ήταν τόσο ιδανική για τον ρόλο, που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε κάποιον άλλον ηθοποιό να ενσαρκώνει τόσο καλά τον ήρωα με το δερμάτινο παλτό!

Κι όμως , η επιλογή του πρωταγωνιστή αποτέλεσε ένα «Γολγοθά» για την παραγωγή μιας και πριν το Κίανου Ριβς , προηγήθηκε σωρεία διάσημων ηθοποιών του Χόλυγουντ που απέρριψαν τον ρόλο.

Πρώτος στη σειρά ήταν ο Γουίλ Σμιθ , ο οποίος εκείνη την περίοδο «μεσουρανούσε» στο Χόλυγουντ , έχοντας πρωταγωνιστήσει ήδη στις ταινίες “Τα Κακά παιδιά”, “Ημέρα Ανεξαρτησίας” και “Οι Άντρες με τα Μαύρα”. Αν και αρχικά ακουγόταν καλή ιδέα να ενσαρκώσει τον “Νίο” , ο ίδιος απέρριψε την πρόταση αισθανόμενος ότι δεν ήταν ο κατάλληλος για τον ρόλο και προτίμησε την ίδια περίοδο να συμμετάσχει στη ταινία “Wild Wild West”. Εν μέρει είχε δίκιο μιας και δύσκολα θα φανταζόμασταν κάποιον καταλληλότερο από τον Κίανου Ριβς και σίγουρα ο Γουίλ Σμιθ θα έδινε ένα πιο κωμικό ύφος στον ρόλο που δύσκολα θα «ταίριαζε». Αν τελικά κρίνουμε από την πορεία των 2 ταινιών σίγουρα ο Γουίλ Σμιθ, αν γύριζε τον χρόνο πίσω , θα το σκεφτόταν καλύτερα!

Δεύτερο μεγάλο όνομα , το οποίο ήρθε πολύ κοντά στο να υποδυθεί τον “Nίο” , ήταν ο Μπραντ Πιτ. Λίγο μόλις καιρό μετά τις επιτυχίες “Seven” και “12 Πίθηκοι“, ο Μπραντ Πιτ δέχθηκε τον ρόλο , όμως το γεγονός ότι εξαντλήθηκε στα γυρίσματα της ταινίας “7 χρόνια στο Θιβέτ”, τον ανάγκασαν να «κάνει πίσω» και να μην συμμετάσχει τελικά στη ταινία. Βέβαια ο Πιτ δεν ήξερε η ταινία προοριζόταν να έχει Τριλογία , γεγονός που όπως παραδέχθηκε ο ίδιος δεν θα επηρέαζε την αρχική του απόφαση μιας και ο ρόλος ήταν κομμένος και ραμμένος για τον Κίανου Ριβς. Ο Πιτ «χρύσωσε» το χάπι της απώλειας του ρόλου, πρωταγωνιστώντας λίγουw μήνες μετά στο “Fight Club”.

Ακόμη μια θορυβώδης απόρριψη ήταν αυτή του Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Λίγους μήνες μετά την εκτόξευση της καριέρας του από την συμμετοχή του στον Τιτανικό , του προσφέρθηκε ο ρόλος του “Νίο”. Έχοντας απολαύσει τον ηθοποιό σε παρόμοιο ρόλο δράσης στη ταινία “Inception” , εύκολα φανταζόμαστε ότι ο ρόλος του “Νίο” θα του ταίριαζε γάντι. Παρόλα αυτά ο ίδιος αρνήθηκε την συμμετοχή του , θεωρώντας κακή ιδέα για την καριέρα του να συμμετάσχει τόσο σύντομα σε ακόμη μια ταινία πλούσια σε οπτικά εφέ.

Ίσως η πιο «ανώδυνη» απόρριψη ήρθε από τον Νίκολας Κέιτζ. Ο Κέιτζ αποτελούσε τον  πλέον χαρακτηριστικό ηθοποιό ταινιών δράσης στις αρχές του 90΄ , έχοντας πρωταγωνιστήσει στις ταινίες: “Ο Βράχος”, “Con-Air”, “Face/Off” και παραλίγο στο Σούπερμαν. Έτσι δεν αποτέλεσε έκπληξη η επιλογή του για τον ρόλο του “Νίο ” , αν και ο ίδιος επικαλούμενος οικογενειακές υποχρεώσεις απέρριψε τον ρόλο.